banner_company_header

Pengerusi & Pengasas

Pengerusi & Pengasas

Usahawan Graeme Clegg ada satu pandangan yang sihat tentang kehidupan.

Pure and simple: ‘Saya masih berpegang bahawa kehidupan ini hanya sementara. Manusia terlalu merumitkannya. Gunakan akal fikiran anda. Gunakan hukum alam semula jadi kerana mereka sangat berguna”, pengarah urusan New Image Group Graeme Clegg berkata.

Pada 1970s Graeme Clegg adalah pembiak biri-biri Southdown di ladangnya yang berhampiran dengan Masterton. Pada hari ini beliau adalah Pengarah Urusan kepada New Image Group, seorang jutawan perniagaan produk kesihatan yang mengeksport produk ke seluruh dunia dan sedang berkembang sehingga kadar exponential.

Pada hari ini beliau adalah Pengarah Urusan kepada New Image Group, seorang jutawan perniagaan produk kesihatan yang mengeksport produk ke seluruh dunia dan sedang berkembang sehingga kadar exponential.

Pada tahun lepas syarikat telah memenangi Agritech, Life Sciences dan pengeksport Biotech bagi anugerah tahunan. Ia telah meningkat kan jualan sebanyak 200 peratus dalam dua tahun yang lepas dan memperolehi lebih daripada $14 million pada tahun 2003.

Kumpulan ini mempunyai tiga syarikat – New Image Asia, satu syarikat jualan langsung; BioActive, pembekal produk secara borong; dan Symbiotics., syarikat yang memfokuskan kepada colostrum biotech.

Mereka telah mengambil sebanyak 30 pekerja di Ibu Pejabat Mangere dan lebih daripada 100,000 orang menjual produk terus kepada pelanggan – terutamanya di Asia.

Para petani menyatakan secara umum untuk menjadi lebih konservatif dan untuk Encik Clegg yang telah menjual produk kesihatan ini lebih daripada 20 tahun dahulu adalah sesuatu yang luar biasa, tetapi ini adalah kejadian peribadi yang telah menetapkan beliau pada laluan untuk mencapai kejayaan.

‘Saya kehilangan keluarga saya – ibu, ayah dan adik lelaki saya – mengidap barah, dan ia menyedarkan saya bahawa ini adalah penyakit keturunan yang berkemungkinan besar saya juga boleh menjadi mangsa penyakit barah,” beliau berkata.

‘Jadi, saya tidak akan membiarkan nasib saya seperti mereka. Saya masih tiada jawapan untuk semua itu tetapi semasa cuba untuk menyelamatkan abang saya, saya telah mengembara ke dunia luar dan berjumpa dengan ramai orang terkenal – termasuklah Dr Linus Pauling, yang pernah memenangi Nobel Prizes.”

‘Ia telah menjelaskan saya bahawa ada banyak perkara yang kita boleh lakukan untuk mengubah berapa lama anda akan hidup dan betapa sihatnya anda,” Mr Clegg berkata.

‘OLebih daripada 90 peratus penyakit barah dapat dibendung. Kuncinya adalah jaga pemakanan anda dan bersenam selalu.” Ianya adalah semasa di ladang iaitu semasa idea Mr Clegg tentang produk kesihatan yang ingin beliau kembangkan.

‘Saya belajar menjaga pemakanan saya daripada biri-biri. Kami memberi biri-biri itu cobalt and selenium dan saya juga berfikir kenapa tidak saya memberikan kepada diri saya atau anak saya? Saya telah mempelajari bahawa kekurangan selenium akan menyebabkan anda mudah terjejas kepada barah. Perkara ini telah di ketahui ramai tetapi mereka tidak di ajar. Ia akan lebih diterima masyarakat dan masyarakat akan sedar bahawa terdapat banyak alternative lain. Ubat bukan la jawapan kepada semua masalah,” Mr Clegg berkata.

The New Image Group telah dibentuk untuk menjual produk nutrient pengurusan berat badan dan produk untuk tenaga tetapi dalam beberapa tahun ini lebih focus kepada colostrum – susu yang diproses daripada ibu haiwan selepas beberapa hari melahirkan anak.

Colostrum manusia dicipta untuk meningkatkan gastro imun system manusia tetapi New Image Group menggunakan colostrum lembu dimana mempunyai 10-20 kali lebih factor imun daripada manusia.

Mr Clegg telah melihat bagaimana sekumpulan lembu yang hampir mati kesejukan dalam rebut dapat disembuhkan hanya dengan satu dos suntikan colostrum sahaja. Beliau juga tahu bahawa lembu, dipelihara untuk mengeluarkan susu, dan memberikan colostrum yang cukup untuk diberi kepada enam anak lembau selepas dilahirkan. Jika mereka hanya mempunyai satu tambahan colostrum anak lembu ia akan diberi kepada kninzir-khinzir atau dibuang sahaja.

Mr Clegg bekerja dengan syarikat tenusu untuk mengekstrak colostrum, dimana ia dicampurkan dengan tumbuhan lain dan ekstrak haiwan untuk memproses julat produk kesihatan.

Pasaran penjualan produk adalah tidak terhad, tetapi Mr Clegg dan kakitangan utamanya telah cenderung mengejar peluang-peluang pengedaran antarabangsa – secara kolektif mereka telah mengambil 500 penerbangan antarabangsa dalam masa tiga tahun.

‘Cabaran saya adalah New Zealand yang belum cukup besar untuk menyokong jumlah pengeluaran yang dikehendaki akan menjadi ekonomi, jadi ia bermaksud memperluaskan pasaran,” beliau berkata.

‘Kita lebih menumpukan syarikat di Asia kerana mereka lebih memerlukannya dari rakyat New Zealand, lebih keusahawanan, lebih sedih mengatakan bahawa kebanyakan di Negara kita ini menunjukkan bahawa mereka lebih keusahawanan.”

Mr Clegg menjual ladangnya pada pertengahan tahun1980s demi mengejar impiannya dan ia mengambil masa lebih kurang empat tahun untuk perniagaan itu berkembang. Perjalanan yang jauh untuk menemui kejayaan telah membuatkan Beliau memperlajari banyak perkara yang membuatkan dia percaya bahawa sesiapa sahaja yang boleh meletakkan diri dalam perniagaan. ‘Secara fizikal saya telah bekerja keras dan saya belajar bahawa kekuatan akal fikiran yang membantu mencipta kekayaan, bukan kekuatan. Manusia tidak bersedia untuk melabur dan hanya menunggu masa untuk pokok kekayaan itu.

‘Secara fizikal saya telah bekerja keras dan saya belajar bahawa kekuatan akal fikiran yang membantu mencipta kekayaan, bukan kekuatan. Manusia tidak bersedia untuk melabur dan hanya menunggu masa untuk pokok kekayaan itu,” Beliau berkata.

‘Semua orang mahukan segalanya. Mereka fikir mereka layak untuk semua itu hari ini dan mereka tidak bersedia untuk percaya kepada diri sendiri tentang apa yang mereka lakukan, untuk memberi masa kepada pembuahan hasil”

Walaupun umur sudah hampir untuk bersara, Mr Clegg Despite having almost reached retirement age, Mr Clegg berminat untuk melihat perniagaannya berkembang malah lebih lagi.

‘Saya selalu berfikiran besar. Saya telah banyak menerima kutukan dan kehidupan tidak akan menjadi seperti apa yang saya fikirkan akan terjadi tetapi saya selalu mengekalkan optimisme. Saya melihat cara ini adalah jalan terbaik. Memandangkan saya ini sudah tua saya sedar bahawa tiada had untuk melakukan apa yang boleh dilakukan jika melakukan dengan cara yang betul. Kami disenaraikan dalam senarai bursa saham kini dan saya langsung tidak mempunyai sebarang keraguan bahawa kita mempunyai potensi yang tidak terlalu jauh dimasa depan untuk mempunyai syarikat bernilai lebih daripada $100 million.”

Dihati, Mr Clegg masih melihat dirinya sebagai seorang petani.

“Saya masih berpegang bahawa kehidupan ini hanya sementara. People complicate it too much Manusia terlalu merumitkannya. Gunakan akal fikiran anda. Gunakan hukum alam semula jadi kerana mereka sangat berguna. “Saya ada kehidupan yang sihat. Ia bukannya mudah dan saya berharap saya mengetahui tentang beberapa buku dan berjumpa dengan beberapa orang yang telah menjadi mentor-mentor, bakal menjadi, dan memahami prinsip-prinsip kejayaan terlebih dahulu. Mereka tidak mengajar tentang ini di sekolah. Sifat semula jadi tidak akan berubah, dan cara untuk mencipta kekayaan juga tidak akan berubah. Mereka yang hari ini adalah mereka yang sama pada 200 tahun yang lalu.”

“Ia adalah satu bentuk seni. Ia adalah bakat dan ramai orang tidak faham sepenuhnya apa yang dilakukan. Saya belum tahu lagi kesemua jawapan itu, tetapi saya faham sesetengah daripada itu. ”

signature
Graeme Clegg
New Image Chairman

graeme_clegg